Jeesuksen kaste ja kiusaus
Jeesuksen kaste ja
kiusaus
Markus 1:
9. Niinä päivinä Jeesus tuli Galilean Nasaretista, ja Johannes kastoi hänet Jordanissa.
10. Heti vedestä noustessaan Jeesus näki taivasten aukeavan ja Hengen laskeutuvan hänen päälleen kuin kyyhkynen.
11. Ja taivaista kuului ääni: "Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mieltynyt."
12. Heti sen jälkeen Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan.
13. Neljäkymmentä päivää hän oli autiomaassa Saatanan kiusattavana. Hän oli villieläinten parissa, ja enkelit palvelivat häntä.
(Rinnakkaispaikat: Matt. 3:13-17, 4:1-11; Luuk. 3:21,22, 4:1-13)
(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Mark. 1:9-13)
Jeesuksen kaste
9.Vaikkakin Jeesus oli synnitön, hän samastui niihin ihmisiin, joita hän oli tullut pelastamaan, Matt 1:21. Jeesuksen pukeutuessa ihmisen hahmoon hän ei aliarvioinut eikä hylännyt Jumalaa, vaan korotti ihmisen. Jeesukselle kaste merkitsi vihkiytymistä. Se oli alkuna hänen julkiselle toiminnalleen. Jeesus oli noin kolmikymmenvuotias (Luuk 3:23). Siinä iässä leeviläiset astuivat palvelustehtäväänsä. Ks. Matt 3:13 s. Kun Markus selittää Nasaretin sijaintia, tämä viittaa siihen, että hän kirjoitti erityisesti pakanoille, jotka eivät tunteneet Israelin maantietoa.
10.Markus käyttää voimakkaampaa ilmaisua kuin Matteus ja Luukas. Sana "skhidzè" tarkoittaa 'jakamista rikki repimällä'. Sana »skisma» on johdettu tästä. Sanaa on käytetty evankeliumeissa yhdeksän kertaa, ja se tarkoittaa aina rikkoutumista. Tässä täyttyy Vt:n ennustus, Ps 45:8; Jes 61:1. Vrt. Apt 10:38. Hänen, joka kastaa Pyhällä Hengellä, oli itsensä otettava vastaan Henki. Jumala sanoi ja niin tapahtui. Henki liikkui vetten päällä. Uusi luomus Kristuksessa oli astuva esiin. Sana "heti, kohta" on luonteenomainen Markukselle. Hän käyttää sitä evankeliumissaan 41 kertaa.
11.Ääni oli selvä ja kirkas. Ääni ei sanonut: Sinusta on tullut minun Poikani, vaan sinä olet minun Poikani. "Mielistynyt, eudokeè" sanasta "dokeè", 'olla jotakin mieltä, ajatella, pitää jonakin'. Kun sanaan lisätään "eu", siihen liittyy ajatus jostakin hyvästä, mihin ollaan tyytyväisiä.
Jeesuksen kiusaukset
12.Jeesusta ei ajettu autiomaahan vasten tahtoaan, vaan hän lähti hänessä asuvan Hengen vaikutuksesta. Kasteen ja kiusauksen läheistä yhteyttä kuvaa se, että ne esitetään perätysten, »kohta». Ei ole epätavallista, että suurten hengellisten kokemusten jälkeen saa kokea kiusauksia ja pahoja juonitteluja. Vrt. Elia, 1 Kun 19:4 s. Tässäkin Markus käyttää voimakkaampaa sanontaa kuin muut synoptikot. "Ajoi, ekballè", tarkoittaa oikeastaan 'ulos heittämistä'. Sama sana esiintyy jakeissa 34 ja 43.
13.Ainoastaan Markus mainitsee pedot, joko korostaakseen sitä, että koko luomakunta oli alistettu hänen valtansa alle, eläimetkin (Job 5:22; Jes 11:6-9), tai tuodakseen esiin hänen syvän alennustilansa. Luultavimmin tässä halutaan painottaa jälkimmäistä ajatusta. Jeesus oli sekä kaikkein alhaisimpien että ylhäisimpien olentojen keskellä - petojen ja enkelien joukossa. Siihen aikaan tällä alueella oli paljon erilaisia eläimiä, karhuja, sakaaleja, susia, leopardeja, hyeenoja ym. Saatana kiusasi ensimmäistä Aadamia paratiisissa, viimeistä autiomaassa. Seuraukset muodostuivat varsin erilaisiksi. Hän, jolla oli lähes rajaton vapaus syödä, lankesi, mutta hän, joka näki nälkää, voitti. Saatana kiusaa kaikenlaisissa olosuhteissa.